
Ο συνηθέστερος τύπος τριχόπτωσης είναι η κληρονομική τριχόπτωση ανδρογενετικού τύπου, γνωστή και ως Ανδρογενετική Αλωπεκία, η οποία επηρεάζει και τα δυο φύλα.
38% των γυναικών θα αντιμετωπίσουν Ανδρογενετική Αλωπεκία στη ζωή τους.
Είναι συνηθέστερη στις γυναίκες άνω των 35 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί από τα 18 τους έτη. Προκαλεί διάχυτη αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής, ιδιαίτερα στην κορυφή του τριχωτού, ενώ διατηρείται η μετωπιαία παρυφή (μπροστινή γραμμή).
1 στους 2 λευκούς άνδρες θα αντιμετωπίσει Ανδρογενετική Αλωπεκία έως τα 40 του έτη.
Η Ανδρογενετική Αλωπεκία, προκαλεί αραίωση ιδιαίτερα στους κροτάφους, το μέτωπο και την κορυφή του τριχωτού.
Η αραίωση και η απώλεια μαλλιών επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία των ασθενών οδηγώντας τελικά σε αίσθημα μελαγχολίας, απομόνωσης και απώλειας ελέγχου.
Συχνά οι ασθενείς στα πρώτα σημάδια αραίωσης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την Ανδρογενετική Αλωπεκία με καλλυντικά σκευάσματα, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κληρονομική τριχόπτωση.
Έτσι, απογοητεύονται και εγκαταλείπουν την προσπάθεια, έχοντας σπαταλήσει χρόνο και χρήματα, ενώ η πάθηση συνεχίζει να εξελίσσεται.
Μινοξιδίλη: Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για την ανδρογενετική αλωπεκία σε άνδρες και γυναίκες που αναπτύσσει νέες τρίχες, σύμφωνα με τα S3 guidelines του Ευρωπαικού Φόρουμ Δερματολογίας (2017)